9. Hoe maak ik mijn lichtkoepel schoon?
Een lichtkoepel zorgt voor extra daglicht in huis, maar na verloop van tijd kan vuil zich ophopen. Denk aan stof, vogelpoep, algen of zelfs teervlekken. Gelukkig is schoonmaken eenvoudig als je het op de juiste manier doet. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je je lichtkoepel schoonmaakt zonder deze te beschadigen.
1. Spoelen met water
Lichtkoepels hebben een bolvormig oppervlak, waardoor vuil minder snel blijft liggen dan bij platte dakramen. In veel gevallen is simpelweg afspoelen met water al voldoende om je lichtkoepel schoon te krijgen.
2. Gebruik een mild schoonmaakmiddel
Zit er hardnekkiger vuil op je koepel? Meng dan een klein beetje afwasmiddel met lauwwarm water en gebruik een zachte spons of doek om het vuil voorzichtig weg te vegen. Zorg ervoor dat je niet te hard schrobt, zodat je de koepel niet beschadigt.
3. Wat je absoluut niet moet doen
- Geen schuurmiddelen of schuursponsen – deze veroorzaken krassen.
- Geen scherpe voorwerpen – krassen kunnen het oppervlak dof maken.
- Geen agressieve glasreinigers – sommige sprays bevatten oplosmiddelen die het materiaal van de koepel kunnen aantasten.
4. Hardnekkige vlekken, zoals teer
Teervlekken kunnen lastig zijn. Je kunt ze voorzichtig proberen te verwijderen met terpentine, maar let op: de vlekken zullen waarschijnlijk niet helemaal verdwijnen. Spoel na gebruik van terpentine direct ruim na met schoon water om beschadiging te voorkomen.
5. Onderhoudstips voor een langdurig schone lichtkoepel
- Maak je lichtkoepel minimaal twee keer per jaar schoon om vuilophoping te voorkomen.
- Spoel na een storm of regenbui even na met schoon water als er vuil op blijft liggen.
- Controleer bij het schoonmaken meteen de staat van de afdichtingen en het frame om lekkages te voorkomen.
Heb je vragen over het schoonmaken van je lichtkoepel of twijfel je over welk schoonmaakmiddel je het beste kunt gebruiken? Neem gerust contact met ons op – we helpen je graag verder!