Keuzehulp lichtkoepels en opstanden
Alle afmetingen van de koepels en opstanden op onze website worden aangegeven als dagmaat in centimeters. De dagmaat is in de meeste gevallen niet gelijk aan de sparingsmaat in het dak.
Maatbepaling lichtkoepel en dakopstand
De dagmaat is de maat van de binnenkant van de opstand en tevens het bolle gedeelte van de koepel.
U kunt de dagmaat berekenen door de maat van de daksparing te nemen en daar 20 cm af te halen bij type PVC (16/20 en 30/20) en Polyester opstanden en 30 cm bij PVC opstand type(x35/30).
De daksparing of sparingsmaat is de maat van het gat in het dak waar de opstand op komt.
Type dakopstanden
Een PVC opstand is de meest gekozen opstand in ons leveringspakket, door zijn lage prijs en relatief goede isolatie waarde ten opzichte van andere opstanden.
Een Polyester opstand wordt toegepast bij het gebruik van bitumineuze dakbedekking, door de hoge tempratuur bestendigheid kan deze ingebrand worden met de vlam van de brander.
U kunt kiezen uit de volgende opstanden:
- PVC opstand type 16/20 schuin, hoogte 16 cm, U waarde 0.89 W/m2K
- PVC opstand type 30/20 schuin hoogte 30 cm, U waarde 1.00 W/m2K
- PVC opstand type 16/00 recht hoogte 16 cm, U waarde 1.00 W/m2K
- PVC opstand type 20/00 recht hoogte 20 cm, U waarde 0.61 W/m2K
- PVC opstand type 35/30 schuin, hoogte 35 cm, U waarde 0.86 W/m2K
- Polyester opstand type 15/20 schuin, hoogte 15 cm, U waarde 0.80 W/m2K
- Polyester opstand type 30/20 schuin hoogte 30 cm, U waarde 0.80 W/m2K
Type beglazing
Acrylaat (PMMA) of ook wel Plexiglas genoemd is een uiterst transpartante kunststof welke een helder daglicht garandeert. De slagvastheid van Acrylaat is 10 keer zo hoog dan glas met dezelfde dikte.
Polycarbonaat (PC) of ook wel Lexaan genoemd is slagvast en 250 keer sterker dan glas met dezelfde dikte. Een lichtkoepel in polycarbonaat wordt ook wel een pantserkoepel genoemd.
Kleur beglazing
Een heldere koepel wordt toegepast in situaties wanneer je een maximale hoeveelheid daglicht/zonlicht binnen wilt hebben, zeker in donkere ruimtes geven de heldere koepels de maximale lichtopbrengst.
Door heldere koepels kan hem ook naar buiten kijken.
Een opale koepel wordt toegepast als hem de lichtdoorlaat enigszins wil beperken en ook het directe zonlicht en warmte wilt weren. Opale koepels geven een mooi diffuus daglicht.
Zonwerende (heatstop) koepels hebben een hitte werend effect door de heatstop laag. Deze laag houdt de infrarood stralen van de zon en groot gedeelte tegen waardoor de opwarming onder de koepel minimaal blijft. De zonwerende koepels zijn in opale uitvoering met een licht parelmoer kleur.
Uitvoering koepels
Enkelwandige koepels worden toegepast in buitensituatie waar isolatie geen issue is. Denk hierbij aan carport, garage of open terrasoverkapping. Enkelwandige koepels bieden minimale isolatie waardoor veel warmte verloren gaat en er ook veel warmte naar binnen kan komen.
Dubbelwandige koepels worden toegepast in binnen situaties met verwarmde ruimtes, door de goede isolatie tegen een voordelige prijs zijn dubbelwandige koepels de meest verkochte koepels. De dubbelwandige koepels bestaan uit twee schalen met daartussen een spouw met stilstaande lucht. Deze stilstaande lucht zorgt voor uitstekend isolatiewaarde. Ruimtes waar deze dubbelwandige koepels uitstekend toegepast kunnen worden zijn badkamer, dichte uitbouw, kantoor en keuken.
Driewandige koepels worden toegepast in binnen situaties waar een goede isolatie wordt gevraagd. De driewandige koepels hebben drie schalen met elk een spouw met stilstaande lucht ertussen. Hierdoor ontstaat een uitstekende isolatie is zijn deze koepels uitermate geschikt voor nieuwbouw woningen, kantoorruimtes en sterk geïsoleerde ruimtes.
Vierwandige koepels worden toegepast in binnen situaties waar een uitmuntende isolatie wordt gevraagd. De vierwandige koepels voldoen met hun isolatiewaarde van 1.28 W/mwK ruimschoots aan het bouwbesluit waardoor deze vierwandige koepels toegepast kunnen worden in alle nieuwbouw projecten.
Meer advies?
Vervangen lichtkoepel?
Voor gedetailleerde informatie en inspiratie, kunt u onze kennisbank raadplegen.
Contactformulier
Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in op onze contact pagina.